Jak przygotować pasztet domowy?

Sezon zimowy trwa na dobre, a święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Wraz z nimi miliony spraw do załatwienia i zorganizowania. Nie możemy jednak zapomnieć o przygotowaniu świątecznych dań i wypieków. W tym roku warto skupić się na tradycyjnych wyrobach i przepisach sprawdzonych przez nasze babcie i dziadków. Dzisiaj podpowiemy jak zabrać się za pasztet domowy, który z pewnością zrobi wrażenie na naszych gościach i domownikach.

Wybieramy najlepsze składniki

Zabierając się do przygotowania pasztetu domowego, szczególną uwagę musimy zwrócić na składniki. Dobrej jakości mięso i warzywa to najważniejszy czynnik wpływający na końcowy smak pasztetu. Najpopularniejszą jego wersją jest oczywiście pasztet wieprzowo- drobiowy, do którego potrzebować będziemy karkówki, nogi z kurczaka, łopatki oraz wątróbki. Dla odważniejszych kuchcików polecamy także pasztet z królika, który wymaga co prawda większych umiejętności i uwagi, ale efekt końcowy jest wręcz oszałamiający.

Wstępna obróbka

Gdy już wybierzemy przepis na pasztet domowy, który nam odpowiada i zaopatrzymy się we wszystkie niezbędne składniki, możemy przejść do przygotowania. Mięso należy opłukać i zalać zimną wodą i zagotować. Co do warzyw, to pierwszą czynnością powinno być dokładnie umycie a następnie pokrojenie marchewki, pietruszki i selera. Pokrojone warzywa należy wrzucić do rosołu razem z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Pamiętajmy, że dobrze przygotowany bulion będzie owocował doskonałym smakiem skończonego pasztetu.

Gotowanie

Tak przygotowany wywar gotujemy przez min. półtorej godziny na małym ogniu bez przykrywki a następnie zostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest wrzucenie i zalanie rosołem czerstwych bułek. Gdy oczyścimy i wymyjemy wątróbkę dusimy ją z bułką przez około 10 minut. Z wcześniej przygotowanego wywaru wyciągamy warzywa i mięso a następnie wraz z bułką i wątróbką mielimy przez maszynkę. Dodajemy kilka żółtek i przyprawiamy według upodobania. Następnie smarujemy białkiem i pieczemy w formie przez około godzinę (temperatura 180-200 stopni). Tak przygotowany pasztet domowy zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.

Gotowy pasztet możemy podawać jako przystawkę lub dodatek do zapiekanki i pieczywa. Dobrze przygotowany domowy pasztet możemy ze spokojem przechowywać w lodówce przez długi okres czasu. Jeśli lubimy eksperymenty i niestandardowe rozwiązania to do przygotowania pasztetu możemy wykorzystać soczewicę, soję i fasolę.

Artykuł zainspirowany został pasztetami domowymi dostępnymi w sklepie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Przetwory-miesne_Pasztet-domowy-179.html.

Dodaj komentarz