Obrusy gastronomiczne – bawełniane czy plamoodporne?

Wybór obrusu do restauracji może stanowić pewien problem. Choć na pozór możemy wybrać po prostu białe nakrycia stołów, szybko stanie się jasne, że takie rozwiązanie nie do końca satysfakcjonuje nas z różnych względów. Obrus powinien być dopasowany do wystroju wnętrza i choć biel generalnie dobrze komponuje się ze wszystkimi innymi barwami, może być dość kłopotliwa jeśli chodzi o utrzymanie obrusów w nieskazitelnej czystości. Wybierając obrusy do restauracji należy zastanowić się dokładnie, czy będą one nam miały służyć na co dzień czy też na specjalne okazje.

Czy będą dobrze harmonizowały z rodzajem wystroju restauracji. I w końcu, czy ich jakość będzie adekwatna do statusu, jaki prezentuje nasz lokal gastronomiczny. Obrusy gastronomiczne, które do codziennego użytku wybierają restauratorzy to oczywiście najczęściej obrusy plamoodporne.

Trudno się dziwić takim wyborom. Jest to taki gatunek obrusów, który nie wymaga specjalnego prania. Wystarczy po prostu dbać o nie w regularnych odstępach czasowych, w zależności od potrzeb, ale nie potrzebują one, tak samo jak na przykład obrusy bawełniane wcześniejszego wygotowania. Nawet wielokrotne cykle prania nie spowodują zniszczenia tych obrusów. Po długim okresie korzystania z nich nie zauważymy żadnych zmian związanych z utratą wysokiej jakości tkaniny. Wspomniane obrusy bawełniane świetnie sprawdzają się natomiast podczas jakichś uroczystości, specjalnych okazji. Zwykle wykonuje się je również z wysokiej jakości holenderskiej tkaniny, która choć jest odporna na wielokrotne gotowanie czy wyniszczające pranie, jednak szybciej zaczyna okazywać pierwsze oznaki niszczenia. Jeśli chodzi o ceny, to oczywiście obrusy bawełniane są droższe od plamoodpornych, jednakże nie są to znaczne różnice.

Dodaj komentarz