Rodzaje, zalety i zastosowania materiałów termokurczliwych

Do pakowania produktów spożywczych i przemysłowych wykorzystuje się różne rodzaje materiałów pakowych. Ze względu na stosunkowo niską cenę i doskonałe właściwości fizyczne, najczęściej są to folie, formowane opakowania z tworzyw sztucznych i opakowania tekturowe/kartonowe. W przypadku materiałów termokurczliwych, do wykorzystania mamy właśnie ten pierwszy rodzaj materiałów pakowych. Folia termokurczliwa to dziś jeden z podstawowych materiałów wykorzystywanych do zabezpieczania dziesiątek różnych produktów spożywczych m.in. wędlin, serów i produktów drobiarskich, a także tysięcy artykułów przemysłowych wielu różnych kategorii, w tym zabawek, kosmetyków czy zestawów promocyjnych – łączenie kilku produktów w jeden zestaw.

Rodzaje foli termokurczliwych

Dostępne w sprzedaży folie termokurczliwe mogą różnić się od siebie oferowanym poziomem termokurczliwości, grubością i szerokością arkuszy wykorzystywanych do pakowania produktów różnych typów. Na rynku spotkać możemy trzy podstawowe rodzaje takich folii. Jest to folia termokurczliwa w rolce, w formie arkuszy folii docinanych według potrzeb producenta żywności lub dystrybutora dowolnego typu artykułów przemysłowych, folia termokurczliwa w postaci worków termokurczliwych oraz folia pod postacią rękawów termokurczliwych. Te dwa ostatnie rodzaje opakowań foliowych wykorzystywane są przede wszystkim do zabezpieczania produktów spożywczych. Taka ich forma ułatwia i przyspiesza proces pakowania, a tym samym obniża koszty przygotowania produktów do dystrybucji.

Zalety folii termokurczliwych

Podstawową zaletą materiałów termokurczliwych jest ich zdolność do zmniejszania swej objętości pod wpływem stosunkowo niskiej temperatury. To obniża koszty zgrzewania i przyspiesza proces pakowania towarów wszelkich typów. Do zalet folii termokurczliwych zaliczyć należy także wysoki stopień ich przezroczystości oraz dużą odporność na uszkodzenia natury mechanicznej. Folia choć stosunkowo cienka, zwykle jest bardzo wytrzymała, dobrze zabezpiecza sam produkt, chroniąc go przed zabrudzeniem i wilgocią. Co ważne, folia termokurczliwa zapobiega również przenikaniu zapachów, dzięki czemu doskonale sprawdza się przy pakowaniu produktów spożywczych m.in. serów.

Materiały termokurczliwe powszechnie wykorzystywane są do pakowania produktów spożywczych, zwłaszcza produktów drobiarskich, wędlin, mięs i serów. Powszechnie wykorzystuje się je również do łączenia w opakowania zbiorcze pojedynczych butelek, puszek lub kartonów z napojami. Folie termokurczliwe często stosowane są również do zabezpieczania opakowań kartonowych, na przykład jako rodzaj dodatkowej ochrony puzzli czy gier planszowych.

Dodaj komentarz