Słodkości jako upominki dla gości

Rozmaite tradycje związane ze ślubami i weselami coraz powszechniej kształtują się w społeczeństwie. Odchodzi się już od zwyczajów typowo związanych z terenami wiejskimi, a na stołach pojawiają się migdały w lukrze zamiast pakunków z ciastem weselnym. To bowiem właśnie słodkości są jednymi z najbardziej kojarzonych ze ślubami produktów, powszechnie poszukiwanych przez pary młode.

Na dobrą sprawę na każdym przyjęciu weselnym – bez względu na to, czy odbywa się ono po ślubie kościelnym czy cywilnym albo czy trwa całą noc, czy tylko ma formę krótkiego obiadu dla bliskich – na stołach pojawiają się słodkości. Jest ich zwykle tyle, że tradycja nakazywała rozdawanie ciast rodzinie i przyjaciołom. Dziś odchodzi się od tego na rzecz czekoladek czy migdałów w lukrze, stanowiących wygodną dla wszystkich alternatywę.

Z tradycją w parze

Tradycja obdarowywania gości ciastem wzięła się jeszcze ze zwyczajów staropolskich. Jej popularność podyktowana była przesądem, według którego to właśnie rozdawane ciasto miało zapewnić parze młodej przychylność gości. Goście obdarowani ciastem mieli zanieść do swojego domu kawałek szczęścia, którego jako młoda para mieli w nadmiarze, a w zamian goście myśleli o nich słodko i wzmacniali moc swoich życzeń. Współcześnie jednak zwyczaj ten promowany jest przede wszystkim w społecznościach wiejskich, gdzie goście zwykle nie mieszkają zbyt daleko od miejsca ślubu i wesela. W innych miejscach natomiast migdały w lukrze czy rozmaite czekoladki stają się wygodną dla wszystkich alternatywą, zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy gości z daleka i chcemy mieć pewność, że ciasto z kremem wiezione w upale na pewno im nie zaszkodzi.

Jak dobierać produkty?

Istnieje kilka wygodnych sposobów, które pozwolą nam dobrać produkty do naszych potrzeb i zadowolić przy okazji wszystkich naszych gości. Przede wszystkim możemy wybrać słodkości dedykowane naszym potrzebom. Tutaj musimy zwrócić się do producentów czekoladek, którzy wykonują np. rysunki i napisy na ich powierzchni albo drukują ozdobne opakowania z datą ślubu. Jeśli wolimy przygotować migdały w lukrze czy alternatywnie czekoladki (w razie, gdy obawiamy się reakcji alergicznej u gości), dobrym wyborem są zawsze produkty… po prostu białe. Kojarzą się doskonale ze ślubnym klimatem i sprostają oczekiwaniom każdego gościa. Dobrym pomysłem jest również wybór migdałów w lukrze pod kolor przewodni wybrany przez młodą parę; jeśli kolorów jest kilka, możemy zdecydować się np. na pastelowe połączenia czy odcienie danej barwy, pasujące do całego zamysłu imprezy.

Dodaj komentarz