Wystrój restauracji

Wybór wystroju restauracji w dużej mierze powinien być uzależniony od tego, jaką rolę ma spełniać dany lokal i kto stanowi docelową grupę jego klientów. Wystrój prostego baru mlecznego, czy studenckiej stołówki musi się przecież różnić od wystroju eleganckiej restauracji. W pierwszym przypadku najważniejsze są walory praktyczne. Poszczególne elementy wystroju muszą być łatwe w utrzymaniu, czyszczeniu i pielęgnacji. Obrusy do gastronomii powinny być wykonane z trwałych, wytrzymałych materiałów, najlepiej plamoodpornych. Ilość dodatkowych ozdób w takich lokalach ograniczana jest zwykle do minimum. Oczywiście, nawet najmniejszy bar powinien wyglądać gustownie i estetycznie, jednak klienci, którzy go odwiedzają oczekują raczej smacznego jedzenia i miłej atmosfery niż przyjemnych doznań wizualnych. Co innego eleganckie, luksusowe restauracje. Wymagania klientów co do tego rodzaju lokali są znacznie bardziej wygórowane.

Dobra restauracja musi cieszyć się nie tylko podniebienie, ale i oczy. Nakrycia stołowe powinny być nie tylko estetyczne, ale także wykonane w wysokogatunkowych materiałów. Klasyczne obrusy powinny być uzupełnione o bankietówki i skirting, które dodają im uroku. Na stoliku powinny także znaleźć się dodatkowe dekoracje, na przykład żywe kwiaty w wazonie. Sam lokal również powinien być elegancki i urządzony w jednym, konkretnym stylu. Jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić pod względem finansowym, dobrze jest skorzystać z usług profesjonalnego projektanta wnętrz, który pomoże Ci stworzyć lokal w spójnym, harmonijnym stylu. Podążając za jego radami, z pewnością uzyskasz fantastyczny efekt, a jak wiadomo wystrój to jeden z elementów, które przyciągają uwagę klientów zaraz po przekroczeniu progu restauracji.

Dodaj komentarz